Kanada’ya yerleşmek birçoğumuzun hayallerini süslemektedir. 34 milyonluk bir nüfusa sahip bu güzel ülke Türkiye’nin yaklaşık 13 katı büyüklüğünde bir coğrafyaya sahiptir. Ekonomik olarak da dünyanın refah düzeyi en yüksek ülkelerinden birisi sayılmaktadır.
Sabah gazetesinde yer alan Kanada göçmenlik başlıklı yazıda Kanada’nın 2013-2014 yılında 22 ayrı meslek dalında toplam 5,000 nitelikli göçmen kabul edeceği yer alıyor. Bilgisayar, maden, jeoloji, petrol gibi mühendislik dalları başta olmak üzere toplam 10 ayrı mühendislik dalından kişiler Kanada’ya göçmen olarak başvurabilirler. Ayrıca fizyoterapist, laboratuar teknisyenliği gibi sağlık dalları da yine 22 meslek dalı içerisinde yer alıyor. Bu mesleklerde alımlar Nisan 2014 tarihine kadar sürecek. Ancak her meslek dalından tüm dünyadan en fazla 300 başvuru kabul edilecek. Dolayısıyla zamanlamanız çok önemli. 22 meslek dalının toplamında 300 kiişilik kontenjan 6,600 başvuru yapıyor. Ancak Kanada hükümeti toplam başvurular 5,000’e ulaştığında alımları durduracak. Şubat 2014 tarihi itibarıyle toplam 3,722 başvuru dosyası Kanada’ya ulaşmış durumda.
Kanada’ya göçmenlik başvurusu yapabilmek için öncelikle 22 meslek dalından birisinde yüksek eğitim görmüş olmanız ayrıca 1 yıl ve üzeri mesleki deneyiminizin olması gerekiyor. Kanada aynı zaman iyi düzeyde İngilizce bilgisi istiyor. Bunu ise IELTS General Training sınavına girerek ispatlayabiliyorsunuz. Bu sınavdan 9 üzerinden en az 6 puan almanız gerekiyor. Aksi halde başvuru yapma hakkına sahip olamıyorsunuz.
Fox TV’de Kanada nitelikli göçmenlik programı hakkında yer alan bir habere göre eğer Kanada’da daha önce en az bir yıllık bir sertifika eğitimi yaptıysanız bu size başvurunuzda avantaj sağlıyor. Yine aynı programda Kanada göçmenlik yeterlilik testi diye adlandırılan bir puanlama sistemi içinde 100 üzerinden en az 67 puan almanız gerektiği belirtiliyor. Bu puanı tutturabilen herkes Kanada’ya göçmen olarak başvurabiliyor.
Görüldüğü gibi genel olarak göçmenlik programının detayları çok karışık değil. Başvuruların değerlendirilmesi ortalama 1 yıl kadar sürüyor. Başvuru esnasında sadece siz değil aileniz de dosyanız da yer alıyor. Böylece göçmenlik başvurunuz kabul edildiğinde ailenizle birlikte Kanada’ya yerleşme hakkına sahip oluyorsunuz.
Kanada’ya yerleştiğiniz andan itibaren size ve ailenize ömür boyu yaşama hakkı veriliyor. Sosyal imkanları çok iyi olan Kanada’da sağlık ve eğitim ücretsiz. 3 yıl Kanada’da yaşadıktan sonra Kanada vatandaşı olma hakkını elde ediyorsunuz.