Günümüzde, çocuklarda sıkça görülen çarpık bacak sendromuna, erken dönemde tanı koymalı tedavi etmelidir. Çünkü günümüz teknolojisi ile artık anne karnında bile teşhis edilebilen çarpık bacak problemi, genellikle doğumdan sonra fark edilmektedir. Çarpık bacak sorununa mutlaka erken dönemlerde tedaviye başlanmalıdır. Çünkü, erken dönemde ameliyatsız tedavi edilebilen çarpık bacak sorununun tedavisi geciktirildiği takdirde, tedavi zorlaşarak, kemiklerde şekil bozukluğuna ve de hatta sakatlıklara yol açabiliyor.
Doğuştan çarpık bacak deformasyonu olarak bilinen ve Latincesi konjenital pes equinovarus deformitesi olan estetik bozukluk, çocuklarda ayakta içe doğru çarpıklık olarak da tanımlanır. Hemen hemen, binde 1 oranında görülen bu deformasyona, erkeklerde daha sık rastlanır. Bir diğer tespit de kalıtsal olabileceği, çünkü diğer aile bireylerinde de aynı duruma rastlanıyor. Çarpık bacak tek taraflı ya da çift taraflı görülebilir. Yine ailede çarpık bacak sorunu varsa, bebekte çıkma oranı da iki katına çıkar.
Bu hastalıkta, ayağın ön tarafında içe doğru dönme ve topukta yumuşama ile beraberinde de içe dönme, ayağın orta kısmından da içe doğru sapma olduğu görülür. Ayrıca, deformasyon olan ayak da diğer ayağa göre daha küçük olup yine aynı taraftaki baldır da daha incedir. Bu deformasyonun kesin nedeni bilinmemekle beraber; genel neden olarak genetik ve çevresel faktörler sorumlu tutulmaktadır.
Doğuştan çarpık bacak deformasyonunun fark edilmesi, ileri ultrasonografi tetkikleri ile bebek anne karnındayken ya da doğumun hemen sonrasında klinik olarak tespit etmek mümkündür. Doğuştan çarpık bacak deformitesi olan hastaların mutlaka doğuştan olan kalça çıkığı açısından da muayene edilmesi gerekir. Yine hastalığın tedavisinde, bebeğin doğumunu takiben haftalık alçı değişimleri tedavisine başlanmalıdır. Tedavide, bebeğin ayağına ponseti adı verilen tekniğe göre her hafta değişen alçılar uygular. Çocuk ortopedisti tedavide, her hafta alçı pozisyonunu değiştirerek yavaş yavaş düzelmeyi sağlar. Bu işleme de, bacak tam olarak düzelinceye kadar devam edilir. Bacağın tam olarak düzelmesi, 4-6 adet haftalık düzeltici alçı ve de sonrasında 4 haftalık bir alçı uygulaması yapılarak, yaklaşık 8 – 12 hafta içinde gerçekleşir.
Daha Fazla bilgi için…
Saygılarımla
Op Dr Ali Mezdeği