Bu yazımda sizlere Kanada göçmenlik Ankara Anlaşması göçmenlik programlarından bahsedeceğim. Bugün dünya da göçmenlik programı uygulayan çok az ülke bulunmaktadır. Birbirlerinden çok farklı olan bu iki göçmenlik programı ile gerekli şartları yerine getirdiğiniz takdirde her iki ülkeye de yerleşmek mümkündür.
Kanada nitelikli göçmenlik programı en çok bilinen uygulamalardan birisidir. Kanada hükümeti her yıl kendi saptadığı meslek gruplarından belirli sayıda kişiyi ülkesine göçmen olarak kabul etmektedir. Böylece kendilerine ve ailelerine Kanada vatandaşı olmanın yolunu açmaktadır. Mayıs 2013 yılında açıklanan Kanada göçmenlik meslek grubu listesinde özellikle mühendislik ve sağlık alanları öne çıkmaktadır. Mayıs 2014 tarihinde yeni bir meslekler listesi açıklanacaktır. Ancak o liste de hangi dalların olacağını önceden tahmin etmek maalesef mümkün değildir.
Kanada göçmenlik programına başvurmak için aranılan temel kriterlerin en başında mezun olduğunuz bölümün açıklanan meslek grubunda yer alması gelmektedir. Ayrıca bu dal üzerinde minimum 1 yıllık mesleki deneyiminizin de olması şarttır. En az iki yıllık bir yüksek okul mezunu olmanız da istemektedir. Diğer önemli şart ise çok iyi düzeyde İngilizce veya Fransızca bilginizin olmasıdır. Eğer daha önce eğitim için Kanada’da bulunmuşsanız veya Kanada’da yaşayan akrabalarınız varsa bunlar da başvurunuza olumlu katkı sağlayacaktır. Başvuru yapabilmek için bu kriterler baz alınarak Kanada göçmenlik yeterlilik testi diye adlandırılan bir puanlama yapılmakta ve 100 üzerinden en az 67 puan almanız gerekmektedir. Eğer 67 puana sahip olabilirseniz siz de Kanada’ya göçmen olarak gitmek için başvuru yapabilir, kendinize yeni bir hayat kurabilirsiniz.
Çok fazla bilinmeyen ancak başvuru şartları nispeten çok daha kolay olan bir diğer göçmenlik programı da Ankara Anlaşması diye geçmektedir ve İngiltere için geçerlidir. Türkiye’nin 1963 yılında gümrük birliği çerçevesinde İngiltere ile imzaladığı Ankara Anlaşması’ndan adını alan bu göçmenlik programı aslında bir tür girişimcilik vizesidir. Aranılan 4 temel şart bulunmaktadır. İngiltere’de kendi işini kurmak istemeniz, bu işi kuracak kadar birikmiş sermayenizin olması, işinizi yürütecek eğitim veya deneyime sahip olmanız ve en az orta düzeyde İngilizce bilmeniz.
Ankara Anlaşması çerçevesinde başvuru yapabilmek için öncelikle İngiltere’de serbest çalışmayı yani kendinize ait bir iş kurmayı düşünmeniz gerekmektedir. Bu program çerçevesinde bir işe girip çalışamazsınız. Bu yapacağınız iş küçük bir mağaza açmak, evden web sitesi yazılımı yapmak veya tekstil ihracatı olabilir.
Diğer şart olan sermaye için bir alt limit bulunmamaktadır. İngiltere’nin sizden istediği işinizi kurup işletecek kadar nakit birikiminizin olmasıdır. Örneğin web sitesi yazılımı için £10,000 gibi bir sermaye yeterli görülmektedir.
Yine yapmayı düşündüğünüz işe bağlı olarak değişmekle birlikte en azından sertifika düzeyinde bir eğitim ve iş tecrübenizin olması da başvurunuzda aranılan kriterlerdendir. Ankara Anlaşması başvurusu için mutlaka üniversite mezunu olmak gerekmez. Eğer küçük bir mağaza açmak istiyorsanız daha önce bu alanda bir tecrübenizin olması yeterlidir.
Son olarak istenilen bir diğer nitelik de en az orta düzeyde, günlük hayatta rahatlıkla anlaşabileceğiniz düzeyde İngilizcenizin olmasıdır. Bunun için herhangi bir dil sınavına girmeniz gerekmemektedir.
Görüldüğü gibi iki ülke, iki ayrı göçmenlik programı ile hem profesyonel çalışanlara, hem de girişimcilere ülkelerine yerleşme ve vatandaş olma imkanı sunmaktadır.
Bu yazının hazırlanmasında Yeni Bir Hayat Yurtdışı Yaşam merkezinin websitesi olan www.yenibirhayat.com.tr adresindeki bilgilerden faydalanılmıştır.
Kanada tır şöförlüğü ve kanda vatandaş olmak istiyorum