İnsanoğlu doğmuş ki yaşam mücadelesi içerisindedir. Beyaz ile siyahın, güzellik ile çirkinliğin, iyilik ile kötülüğün farkına varabilmek, harfleri ve rakamları öğrenebilmek için öncelikle anaokuluna gider. Okuyabilmek, yazabilmek, iyi konuşabilmek, dünyanın farklı alanlarında bilgiye sahip olmak, dil öğrenmek ve bunun gibi pek çok amaçlarla okulda eğitim alır. Ve sonunda okulda alınan bilgileri daha genişletmek ve çoğaltmak için lise, ardından üniversite derken bir anda kendini iş hayatında bulur. Kimi mühendis olur, kimi öğretmen, kimi de işletmeci. Bunun gibi daha pek çok meslek grubunda olan insanlar vardır. Önemli olan hangi meslek sahibi olmak veya iş hayatında neler yapıldığı değil, olmak istenilen noktada olabilmek, sevilen bir işi yapmak ve seçilen meslekte keyif alarak çalışabilmektir. Bunun için ilk dikkate alınması gereken şey de isteklere ve ilgi alanlarına uygun, doğru mesleği seçmektir.
Belli bir işte uzun bir süre çalışmış insanlara bakıldığı zaman sevdiği meslekte çalıştığında mutlu olurken, istemediği bir meslekte çalıştığında ise genelde pişmanlık duyduğunu görüyoruz. Bir çok makalede de farklı insanların iş hayatıyla ilgili hikâyelerini okuyoruz ve sevdiği meslekte çalışmanın verdiği büyük mutlulukla, sevmediği meslekte çalışmanın üzüntüleri arasındaki farkı görebiliyoruz.
Bakalım severek çalışmak ne kadar mutluluk veriyor. Yaptığı meslekle ilgili konuşurken yüzündeki gülümseme, her şeyi detaylı anlatması, o mesleğin güzelliklerini anlata-anlata bitirememesinden kolayca görebiliyoruz. Bir çocukları seven öğretmeni düşünelim. Öğretmenlik ne kadar zor olmasına rağmen çalışmaktan yorulmuyor ve öğrencilere olan sevgisi gittikçe artıyor. Veya bir Pilot… Her zaman uçakta olmak, onunla aynı uçakta seyahat eden o kadar insanın hayatı onun elinde olduğunu hissetmek ve birçok risklere rağmen uçuşun başarılı tamamlanmasının verdiği mutluluğu başka şeyde göremezler. Öyle insanların söylediklerine göre iş hayatı o kadar huzur verici, dinlendirici, hayatta kalmaya mücadele etmek için en büyük bir sebep olan, insanı herhangi korkulardan kurtaran, psikolojik olarak iyi yönden etkileyen bir şeydir.
Öte yandan da, çocukluktan beri öğretmen olmak isteyen birisinin aile şartları veya başka nedenlerle bir işletmeci olduğunu, şarkıcı olmak isteyip de başka bir meslek sahibi olmak zorunda kalan kişilerin bir ömür boyu başka kişilere özenerek yaşadığını anlamak o kadar da zor değil. İş hayatı veya meslek konusunda konuşurken kendisi aynı zamanda yaptığı meslekten bahsetmenin yerine o hayal ettikleri meslekle ilgili fikirlerini söylemekten daha fazla memnun olurlar. Bir saat iş hayatıyla ilgili konuşursa onun 40 dakikası hayal ettiği meslekte kendisini görmek istediğini anlatmakla geçer. Bunlarla ilgili daha fazlaörnek görmek istiyorsanız iş dünyası linkinde ‘’Abdullah Bey’in büyük pişmanlığı” adlı makaleyi okuyabilirsiniz
Ama doğru mesleği seçmek her şey tamam demek değildir. İş dünyası , meslekte zirveye çıkabilen insanı sever. Bazı insanlar var ki, işini severek yapar fakat yapamadığı şeyler için sonrasında çok pişman olurlar. Ve bazen de dış dünyanın etkileriyle ilerlemekte olduğu işte zorluklarla karşılaşabiliyor. Diyelim ki giyim üretim şirketi yönetiyorsunuz. Bunun için sadece bu mesleği sevmemiz yeterli değildir. Ülkede ürettiğiniz ürüne olan ihtiyacın yüksek olması, insanların daha çok ihtiyaç duyduğu ürünler üretmeniz ve çalışma stratejinizi ülke şartlarına göre ayarlamaya dikkat etmeniz gerekiyor. Herhangi bir sıkıntıyla karşılaştığımız zaman o sıkıntıyı çözebilmekte çok önemlidir.
Yazınız için hayran oldum
Bizim ülkede anlaşılması öğretilmesi
Çok az olan inanmak kelimesi
Yanlış anlamdırılması
Doğaçlama mantığının azlığı
Seçim kelimesi
Bunlarla ilgili makale yazılarınızı bekliyorum emeğinize sağlık